Drukpuntmassage: duimen doen veel werk
Kleine punten in ons lichaam kunnen voor een hoop pijn en ongemak zorgen. Gericht deze plekken masseren kan effectiever zijn dan een reeks ontspannende wrijftechnieken. Bij drukpuntmassage concentreert de behandeling zich op specifieke punten in ons lichaam.
Drukpunten centraal in oosterse geneeswijze
In de oosterse geneeskunde is stevig drukken op punten een veel toegepaste massagetechniek om te ontspannen en energie te laten stromen. De drukpunten zijn een soort kruispunten van onzichtbare energielijnen (meridianen), die door het lichaam lopen en met specifieke organen zijn verbonden.
Drukken en duimcirkelen
Met de duimen of soms de handpalmen drukt de masseur meerdere keren diep door op het ‘pijnpunt’. Dit punt wordt letterlijk gezien als een knelpunt – een plek waar de energie niet vrijuit kan stromen. Een drukpuntbehandeling is niet alleen gericht op het wegnemen van pijn en stremming. De massage moet ook een goede doorstroming in de organen bewerkstelligen en daarmee de gezondheid bevorderen. Vanzelfsprekend is leven in goede gezondheid zonder pijn goed voor ons welbevinden.
Bij de massagetechniek duimcirkelen gebruikt de masseur minder kracht dan bij drukken. Dit maakt duimcirkelen geschikt voor kwetsbare plekken zoals rond de ruggengraat en de pols. Het beoogde effect is hetzelfde: door kleine cirkels te maken met de duim maakt de masseur spanning los. Duimcirkelen wordt vervolgens ook toegepast om losgemaakte spanning te laten wegstromen. Dan verplaatst de masseur met langzame cirkelbewegingen de duimen vanaf het pijnpunt naar buiten.
Toepassingen van drukpuntmassage
Door te drukken zorgt de masseur dat de doorbloeding in ons lichaam verbetert, de energie beter doorstroomt en wij ons ontspannen. Drukpuntmassage wordt bij gezichtmassage en stoelmassage veel gebruikt.