Massage gezonde Ontspanning

Handmassage

Handmassage kent veel voordelen; handmassage is gemakkelijk, snel uit te voeren en kan op veel plaatsen toegepast worden ©wildworx - Fotolia Bij massage wordt handmassage vaak ondergewaardeerd. Toch is dit een niet te onderschatten massage. Gaat u maar eens na hoeveel we met onze handen doen. Vooral in beroepen waar handen onmisbaar zijn, is een handmassage heel praktisch. Juist in de huidige maatschappij waarin computers zo een belangrijke rol spelen en waar de muisarm een risico vormt voor veel werknemers is een handmassage een uitkomst.

Handmassage kent veel voordelen en is daarom ook op veel verschillende manieren toe te passen. Een groot voordeel is dat u geen kleren hoeft uit te trekken en ook niet op een bepaalde manier hoeft te gaan liggen.

Tip

Handmassage is ideaal voor mensen die vaak last hebben van contra-indicaties. Bij handmassage komt dit namelijk veel minder vaak voor dan bij andere massages.

Daarom is handmassage tevens populair op evenementen of bijzondere gelegenheden zoals bijvoorbeeld bruiloften. Handmassage voor werknemers kan door de werkgever ingezet worden om zijn werknemers even helemaal tot rust te laten komen, zodat ze met hernieuwde energie aan het werk kunnen gaan. Daarnaast is handmassage goed voor de doorbloeding en zorgt het voor soepele handspieren.


De persoon die de handmassage krijgt, dient te gaan zitten. De massagetechniek bij handmassage is voornamelijk effleurage. Ook gebruikt de masseur massageolie. Bij een ayurvedische handmassage zal er meer olie gebruikt worden dan bij een reguliere handmassage.

Reflexzone massage handen

Bij een handmassage zal de masseur druk uitoefenen op de verschillende reflexzones op uw hand © Yvonne Prancl - FotoliaAls een masseur tijdens de handmassage de reflex zones masseert, wordt er ook wel gesproken van reflexzone massage. Deze bevinden zich op uw verschillende plekken op handen (zie illustratie) en staan in verbinding met verschillende andere lichaamsdelen en lichaamsorganen. De reflexzone massage komt uit China en is een natuurlijke geneeswijze. Tijdens een reflexzone is het de bedoeling dat u ontspanning voelt in andere lichaamsdelen dan uw handen. Tevens zal uw lichaam beter doorbloed raken, wat goed is voor uw organen. Wel is het masseren van de handreflex zones minder effectief, dan bijvoorbeeld de voeten, omdat de handen te veel bloot staan aan externe factoren

Voetmassage / Voetreflexologie

Reflexologie is een oude Chinese geneeswijze. In de reflexologie gaat men er vanuit dat uw voeten net als bij handreflexologie in verbinding staan met belangrijke organen in uw lichaam.©Yvonne Prancl - FotoliaWe staan er helemaal niet bij stil, maar uw voeten dragen u uw hele leven. Daarom mogen wij onze voeten best eens lekker in de watten leggen. Daarnaast is een voetmassage ook nog eens heel goed voor lichaam en geest. Bij voetmassage wordt ook wel gesproken van voetreflexologie. Bij voetreflexologie geldt eigenlijk hetzelfde als bij handreflexologie. Reflexologie is een oude en natuurlijke geneeswijze uit China, waarbij men ziekte opvat als energieblokkeringen in het lichaam. Voetreflexologie vat men in deze geneeswijze op als ontgifting van het lichaam. Een reflexoloog zorgt er ook niet voor dat u beter wordt: dit doet uw lichaam zelf, met behulp van de reflexoloog. Net als bij de handreflexologie, staan bepaalde punten op uw voeten in verbinding met belangrijke organen en lichaamsdelen in uw lichaam. Die punten op uw voeten worden de reflexzones genoemd. Door deze te masseren probeert de reflexoloog de energieblokkade in uw lichaam op te heffen. Dat gebeurt doordat het lichaam bij het masseren van uw reflexzones zich ontspant en daardoor het herstellend vermogen van uw lichaam en uw immuunsysteem versterken. Voetreflexologie is een goede keuze in aanvulling op bijvoorbeeld de klassieke massage.