Massage gezonde Ontspanning

Senioren massage

Voor senioren heeft fysieke aanraking een sterk emotionele waarde en draagt vaak bij aan het wel bevinden. Massage in verschillende vormen kan verder helpen om het lichaam zo lang mogelijk optimaal te laten functioneren.

Naast ontspanning heeft senioren massage voor ouderen ook een sterk emotionele waarde ©goodluz - Fotolia

Zo draagt massage in principe bij aan het zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Massage kan zeker ook helpen bij het verlichten van pijn, die op latere leeftijd helaas vaker voorkomt. Er goed uitzien is ook voor ouderen belangrijk om zich goed te voelen en andersom. Massage kan daarnaast ook helpen de huid zo mooi mogelijk te houden.

Emotionele waarde massage voor senioren

Het gevoel gewenst te zijn, is voor senioren misschien nog wel belangrijker dan voor een volwassene. Zonder aanraking kun je je geïsoleerd voelen. Wanneer je ouder wordt, kom je vaker letterlijk alleen te staan. Kinderen gaan het huis uit. In de familie en onder vrienden vallen steeds vaker mensen weg. Aanraking is tot op hoge leeftijd belangrijk en heeft een sterk emotionele waarde die de geestelijke gezondheid positief beïnvloedt. Massage kan voor senioren bijdragen aan hun welbevinden naast de therapeutische helende functie van massage.

Massage helpt senioren bij zelfstandig functioneren

Massage voor senioren heeft zeker functionele effecten op de fysieke gezondheid, namelijk op de doorbloeding van het lichaam en hierdoor op het optimaal functioneren van organen.
Met het klimmen der jaren vermindert helaas het functioneren van ons lichaam, gaat bewegen minder makkelijk, krijgen we een pijntje hier en een pijntje daar of voelen deze meer. Verschillende vormen van massage kunnen helpen om

  • pijn te verlichten;
  • het bewegingsapparaat zo soepel mogelijk te houden;
  • spieren op sterkte te houden en achteruitgang te verminderen

Senioren massage draagt bij aan de zelfstandigheid van ouderen net als de lichamelijke gesteldheid van senioren ©Robert KneschkeBinnen de fysiotherapie zijn er allerlei behandelingen, waaronder massage, die bij bovengenoemde klachten verlichting kunnen geven. Soms bieden alternatieve geneeswijzen uitkomst, daar waar de medische wetenschap geen oplossingen meer biedt.
Warm watermassage is een van de relatief simpele methoden die het welzijn en het lichamelijk functioneren van de ouder wordende mens kan bevorderen door onder meer doorbloeding te stimuleren en spieren en het bewegingsapparaat te versoepelen. Een whirlpool in het verzorgingshuis of bij opa of oma thuis? Kan dit misschien in het zorgkostenpakket?

Huidverzorging en massage voor senioren

Onze huid wordt er bij het ouder worden niet mooier op. Een goede doorbloeding van de huid door bijvoorbeeld massage en verzorging van de huid is daarom belangrijk voor senioren. De aanraking met of zonder massage blijft bij senioren echter ook zeer belangrijk voor de balans tussen lichamelijk en geestelijk welzijn.

Naast de emotionele waarde, hebben aanraking en massage functionele effecten: doorbloeding van het lichaam en hierdoor het zo goed mogelijk functioneren van organen.