Massage gezonde Ontspanning

Triggerpointmassage

Last van ‘knopen’ in uw spieren? Triggerpointmassage is een massagevorm die precies die knopen bestrijdt.

Triggerpointmassage wordt uitgevoerd door de masseur door diepe en korte bewegingen © Nikki Zalewski - Fotolia

Wat is triggerpointmassage?

Triggerpointmassage richt zich op triggerpoints: knopen in je spieren. De masseur begint de massage met een zoektocht naar de triggerpoints, die pijnlijk aanvoelen als er druk op komt. Sommige punten doen zelfs pijn als er geen aanraking plaatsvindt, dit zijn de zogenaamde ‘actieve triggerpoints’.

De massage bestaat uit het uitoefenen van druk op de harde verkrampingen in de spieren, met diepe en korte bewegingen. Het doel is dat de hele spier zich ontspant. De massage wordt daarom soms gecombineerd met koelen en rekoefeningen.

Wanneer triggerpointmassage?

Als u gevoelige plekken in uw spieren heeft die pijn doen als u erop duwt, zijn dit waarschijnlijk knopen. Zo’n triggerpoint kan verschillende oorzaken hebben, maar een veel gegeven uitleg is dat door (over)belasting de zuurstoftoevoer naar een deel van de spier beperkt is. Hierdoor kunnen afvalstoffen niet weg, en dat geeft een verzuring en verharding in dat plekje.

Omdat de spier op de plek van de knoop minder goed werkt, moeten de andere spieren compenseren, met als gevaar dat er steeds meer triggerpoints ontstaan. Triggerpoints komen veel voor in de nek, schouder en arm, maar ook in de beenspieren.