Massage gezonde Ontspanning

Regelmatige warm watermassage kan een oplossing bieden bij weinig beweging om de doorbloeding toch te stimuleren ©anna - Fotolia

Hydrotherapie

Oefentherapie maar dan in het water, dat is wat hydrotherapie in het kort is. Voor een aantal aandoeningen en klachten is deze therapievorm zeer geschikt.

Wat is hydrotherapie?

Hydrotherapie is een vorm van oefentherapie waarbij de patiënt in het water de bewegingen maakt die zijn of haar lichaam helpen herstellen of soepel houden. Voordeel van trainen in het water is dat het lichaam minder gewicht heeft, zodat de druk op gewrichten afneemt. Ook zorgt de temperatuur van het water dat de patiënt zich makkelijker ontspant. Door water heen bewegen kost verder meer energie dan bewegen door lucht, en dat helpt weer bij het trainen van spieren.

In dit filmpje van behandelcentrum Fysio4u ziet u hoe hydrotherapie werkt.

Hydrotherapie is iets anders dan hydromassage of aquamassage, waarbij waterstralen worden gebruikt om het kneden van een masseur over te nemen.

Wanneer hydrotherapie?

Wie moeite heeft met bewegen op het droge kan baat hebben bij hydrotherapie. Zo wordt het ingezet bij patiënten met reumatische klachten, neurologische aandoeningen of spierziekten. Ook mensen met overgewicht of patiënten in een rolstoel kunnen hydrotherapie krijgen. De temperatuur van het water zorgt voor een snelle ontspanning en de (bijna) gewichtloosheid van het lichaam zorgt ervoor dat de gewrichten weinig belast worden.

Hart- en longpatiënten en mensen met een kwetsbare huid krijgen de hydrotherapie in een bad zonder chloor. In plaats daarvan wordt eerder gebruik gemaakt van zout water.

Heeft u ervaring met hydrotherapie? Deel dit dan met onze redactie.