Massage gezonde Ontspanning

Hotstone massage

Een hotstone massage is geen massage met de handen op de huid, maar met ‘hete’ stenen. De masseur legt ‘hete’ stenen op belangrijke aandachtspunten in het lichaam (vaak de rug) of wrijft hiermee zacht. Door de combinatie van warmte en beweging werkt de massage diep in op het spierweefsel.

Het onderscheid bij massages wordt vaak gemaakt door of de nadruk te leggen op ontspannen of op genezen © Dmitry Ersler - Fotolia

In onze Westerse cultuur gebruiken we de hotstone massage vooral ter ontspanning. De al oude hotstone massagetechniek wordt in de Oosterse cultuur en werd in de Griekse en Romeinse oudheid vooral gebruikt om ziekten en aandoeningen te voorkomen en behandelen. De hotstone massage kunt u tegenwoordig ondergaan in een sauna, massagepraktijk, beauty-centrum of bij een schoonheidsspecialist.

Zijn de hot stones echt heet? Wanneer is een hotstone massage voor u niet geschikt? Lees snel verder!


Hotstones: warmte en ontspanning

De ‘hete stenen’ in de hotstone massage zijn niet echt heel heet en hebben ongeveer een temperatuur van 45-50 graden. De hotstone massage gebeurt meestal met afgeronde basalt stenen. Dit zijn vulkanische stenen die hard en ijzerhoudend zijn en goed warmte vasthouden. De stenen worden opgewarmd in water. De grote varieert van ongeveer 2 centimeter tot 12 centimeter. Water en zand hebben door de eeuwen heen de stenen glad gepolijst. Hotstone massage staat ook bekend onder de naam Lavastone, Yoastone of LaStone.

Hotstone massage is een massage met hete stenen in plaats van met de handen. De stenen hebben ongeveer een temperatuur van 45-50 graden Celsius. © scarletus - Fotolia

De masseur legt de stenen op aandachtsgebieden, meestal de rug. De stenen geven een zekere druk en het voelt misschien alsof er spanning op de spieren komt te staan. De hitte onstpant echter de spieren en dringt diep door.

Na de hete stenen

De echte massage in de vorm van wrijven volgt nadat de hete stenen een tijdje op de aandachtspunten hebben gelegen. Voor de hotstone massage gebruikt de masseur ook de hete stenen samen met warme olie. De massage bestaat meestal uit lange rustige en cirkelvormige strijkbewegingen. Elke masseur heeft zijn eigen ‘kneepjes’ zoals bijvoorbeeld trommelen op de stenen. Een hotstone massage draagt bij aan:

  • zelfherstel van het lichaam;
  • het afvoeren van afvalstoffen;
  • ontgiften van het lichaam;
  • het stimuleren van organen;
  • het in balans brengen van het lichaam;
  • het gevoel van welzijn, wellness.

Tip

Heeft u een bepaalde ziekte, gebruikt u medicijnen of genotsmiddelen als alcohol en drugs vraag dan vooraf na of de hotstone massage voor u geschikt is.


>>>De hotstone massage geeft een diepe ontspanning, is een weldaad voor lichaam en geest.< <<

Bij de hot stone massage worden hete stenen op belangrijke aandachtspunten op de rug gelegd ©Eric Hatchell - Fotolia

Hotstone massage eeuwenoud

In de oosterse cultuur gebruikt men al eeuwenlang warme stenen om ziekten en aandoeningen te voorkomen en te behandelen. De stenen worden dan onder andere geplaatst op de acupunctuurpunten en de masseur strijkt ermee over de meridianen. Ook de Grieken en Romeinen gebruikten in badhuizen hete stenen om elkaar mee te masseren. Oude culturen als de Inca’s, indianen en Maöries gebruikten warme stenen voor diverse rituelen.
De hotstone massage wordt in het kader van de gezondheid in Westerse landen al wel vaker gecombineerd met bijvoorbeeld een klassieke massage, shiatsu of bijvoorbeeld sportmassage.

Hotstone massage niet altijd geschikt

De hotstone massage is een weldadige massage, maar kan ook negatieve bijwerkingen hebben en is helaas niet voor iedereen geschikt. Bij bepaalde aandoeningen zoals een ontsteking of trombose wordt hotstone massage afgeraden. Een zogenoemde contra-indicatie is er ook bij het gebruik van bepaalde medicijnen zoals pijnstillers en antidepressiva. Het gebruik van genotsmiddelen als bijvoorbeeld alcohol en drugs gaan niet altijd goed samen met een hotstone massage.