Massage gezonde Ontspanning

Alternatieve geneeswijzen en massage

Uitgedokterd, nog steeds onder de medicijnen of heeft u niet echt het gevoel dat de reguliere geneeskunde een oplossing voor u pijn of ziekte heeft?

Oosterse alternatieve geneeswijze wordt steeds interessanter als het gaat om het verminderen van pijnklachten ©Copyright: 2010 by ESLINE

Dan biedt een alternatieve geneeswijze misschien een oplossing. Al eeuwen maakt massage onderdeel uit van bijvoorbeeld de oosterse geneeswijze zoals de Chinese, Japanse en Thaise massage. De helende en gezondheid bevorderende functie van massage hebben zich in dergelijke oosterse culturen ruim bewezen. Verzekeraars raken overigens ook meer geïnteresseerd in de alternatieve geneeswijze. Levert deze minder medicijngebruik en/of minder kosten op?

Zie op deze pagina ook:

Opkomst alternatieve geneeswijze in westen?

De oosterse alternatieve geneeswijze krijgt meer naam wanneer het gaat om het verminderen van pijn en verhelpen van andere gezondheidsklachten. Het belang van het eetpatroon en de leefwijze als mogelijke (mede)oorzaak van ziekte en pijn wordt nu meer meegenomen in de westerse geneeswijze. Acupunctuur, shiatsu, Thaise massage, reflexologie en voetmassage zijn oosterse geneeswijzen die al aardig geaccepteerd zijn. Al eeuwen bewijzen deze geneeswijzen hun kracht. Massage is een veel gebruikte methode binnen de alternatieve geneeswijze. Lees hieronder meer over een aantal verschillen met de reguliere geneeswijze.

Verschillen alternatieve en reguliere geneeswijze

Alternatieve geneeswijzen, ook wel natuurgeneeskunde, genoemd, verschilt onder meer van de reguliere geneeskunde door:

  • de visie dat lichaam en geest van de mens een eenheid zijn;
  • het idee dat pijn of gezondheidsklachten elders in het lichaam een gevolg zijn van of nauw in verband staan met voeding en het leefpatroon;
  • het concentreren op het laten stromen van energie door het lichaam;
  • het uitgaan van energiepunten die met organen in verbinding staan;
  • het opheffen van blokkades die een goede doorstroom van energie verhinderen.

Pijn op de een plaats in het lichaam kan soms door behandeling op een totaal andere plek tot vermindering van pijn of het opheffen van gezondheidsklachten leiden.

Alternatieve geneeswijze: alternatief voor reguliere geneeswijze?

De alternatieve oosterse geneeswijze kan een alternatief zijn voor de reguliere geneeskundeAlternatieve geneeswijze is een term die in de jaren ’60 is ontstaan. Toen waren de hierin gebruikte methoden zeker geen alternatief voor de reguliere geneeskunde, maar vooral een aanvulling hierop. Echter, medische technieken bijvoorbeeld bestaande uit medicijnen of behandelingen binnen de fysiotherapie, hebben soms niet het gewenste effect. Wanneer de reguliere geneeskunde niet de vinger op de ‘zere plek’ weet te leggen, kan de natuurgeneeskunde een alternatief zijn.

Alternatieve geneeswijze: oorzaak centraler?

Bovendien concentreert men zich in alternatieve geneeswijzen vooral op het vinden van de oorzaak en niet primair op bestrijding van pijn of symptomen. Pak je de oorzaak aan, dan verhelp je pijn en klachten. Massage is vaak onderdeel van de behandelmethode in de alternatieve geneeswijze zowel bijvoorbeeld binnen de acupunctuur, shiatsu, Thaise massage, reflexologie en bijvoorbeeld voetmassage.

Alternatieve geneeswijze: minder medicijnen nodig?

“Patiënten van huisartsen die ook alternatieve geneeswijzen zoals acupunctuur en homopathie aanbieden, gebruiken minder medicijnen en worden minder vaak in het ziekenhuis opgenomen”, is uit een recent grootschalig onderzoek van Kooreman en Baars (2010) gebleken. Uit het onderzoek blijkt dat deze zogenaamde semi-reguliere huisartsen 15% besparen op de kosten in vergelijking met reguliere huisartsen. Tevens is uit het onderzoek naar voren gekomen dat patiënten van artsen en therapeuten in de alternatieve gezondheidszorg langer leven. Lees het hele artikel in de Volkskrant.

Behandelingen binnen de alternatieve geneeswijze wordt helaas alleen deels vergoed vanuit uw verzekering

Holistische Massage

Stress en spanningen in uw lichaam herkennen? Pijn zoals hoofdpijn en gezondheidsklachten wegnemen, maar ook voorkomen? Probeer dan eens een holistische massage. Dit type massage neemt klachten als hoofdpijn en rugpijn vaak geheel weg en is ook preventief nuttig.

Meer over oosterse/alternatieve geneeswijzen leest u hier:

Acupuntuur
Holistische massagetherapie
Shiatsu
Thaise massage