Massage gezonde Ontspanning

Rugpijn en rugmassage

Massage kan rugpijn verlichten ©Sebastian Kaulitzki - FotoliaRugpijn? Dit is een veel voorkomende pijnklacht, zeker bij de druk bezette mens van tegenwoordig met veel stress en relatief weinig beweging. Rugmassage door bijvoorbeeld een fysiotherapeut kan tot vermindering van rugpijn leiden. Ook een alternatieve geneeswijze zoals acupressuur of shiatsu kan helpen. Ontspannende rugmassage kan tussentijds vermindering van pijn geven en aangenaam zijn. Rugpijn, wat doet u er aan?

Rugpijn kan de hele dag je aandacht vragen. Je kunt ‘s ochtends opstaan met een zeurend pijngevoel of bij de minst of geringste verkeerde beweging aan je rugpijn worden herinnerd. Zitten of staan kan vervelend voelen, maar soms weet je ook niet goed hoe je liggen moet.

Vanzelfsprekend is de beste methode voor het verhelpen van pijn zoals rugpijn de oorzaak ervan vinden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen: stress verminderen, wervels in de goede positie zetten of correctie van houding en beweging.

Lees op deze pagina direct verder over:

Schoudermassage, nekmassage en lage rugmassage

Rugmassage kan enorm verlichten. Door het uitoefenen van spanning of druk op de spieren worden deze los gemasseerd, de doorbloeding gestimuleerd en de verzamelde afvalstoffen worden afgevoerd.©petiteyouyou - FotoliaRugpijn bevindt zich vaak bovenin bij schouders en bij de nek of juist onderaan de rug, de zogenoemde lage rugklachten. De schouders en nek zijn plaatsen waar psychische spanning zich vastzet, maar ook vaak in de lage rug. Bij lage rugpijn denkt men al gauw aan verschoven wervels of zenuwen die bekneld zitten. Gelukkig is dit lang niet altijd het geval en wordt de pijn veroorzaakt door kleine spierknopen.

Spierknopen en rugpijn

Spierknopen geven vaak rugpijn. Pijnlijke plekken in de rug of op andere plaatsen in ons lichaam voelen vaak als een ‘knoop’ aan. Dit is een spierverharding, een plek waar zich afvalstoffen hebben opgehoopt. Deze spierverharding vermindert een goede doorstroming en moet dus los worden gemaakt om de rugpijn weg te nemen. Het verhelpen van deze verhardingen kan vaak met massage gebeuren. Lees ook over energieblokkades in het lichaam bij de alternatieve geneeswijze.

Rugmassage verlicht

Rugmassage kan enorm verlichten. Door spanning of druk uit te oefenen op de spieren worden deze los gemasseerd, de doorbloeding gestimuleerd en de verzamelde afvalstoffen worden afgevoerd. De rugmassage kan soms pijnlijk zijn, maar zal uiteindelijk een ontspannend effect hebben en de doorstroming herstellen. Drukpuntmassage kan helpen, maar ook effleurage massagetechniek met zijn strijkbewegingen. Stoelmassage eventueel op het werk, kan al snel verlichting brengen.

Oorzaak rugpijn: stress, houding, bewegingspatroon?

Rugpijn is vaak een gevolg van psychische spanning, (werk)stress of een slechte werkhouding achter bijvoorbeeld de computer. Pijn is een signaal van je lichaam dat er te veel spanning ontstaat. Dus tijd voor massage, ontstressen of bijvoorbeeld zitten of staan in een andere houding. Zaak is het in ieder geval om de oorzaak van (terugkerende) rugpijn te achterhalen. Massage helpt in de tussentijd.